Dnevnik NovaTV 16.6.2017.

Za izmjenu korektivnog faktora u 1, potrebno je prikupiti 51% potpisa.

Za otkaz ugovora o očitavanju DVIJE SU MOGUĆNOSTI:

MOGUĆNOST A) Ako je sklopljen samo 1 ugovor o obračunu i očitavanju razdjelnika za cijelu zgradu. Račun za očitavanje razdjelnika tada dolazi na ime stambene zagrade i plaća se iz pričuve. U tom slučaju potrebno je prikupiti 51% potpisa za otkaz firmi koja očitava razdjelnike. A možda i nije?? Naime, >90% takvih ugovora je NIŠTETNO!!, jer nisu niti mogli biti sklopljeni bez 100% potpisa svih suvlasnika u zgradi. Svaki suvlasnik može sudu podnijeti zahtjev da utvrdi ništetnost takvog ugovora ako kod sklapanja nije bilo 100% potpisa.

MOGUĆNOST B) U većini slučajeva suvlasnici su pojedinačno sklapali ugovore o očitavanju, i u tim slučajevima svaki suvlasnik za sebe može otkazati ugovor, bez da pita ostale stanare što misle. Tu vam je samo korektivni faktor >1 brana od toga da odmah u svom stanu prijeđete na obračun po m2. Riješit ćete se budućih visokih troškova za razdjelnike i moći ćete se opet grijati u cijelom stanu bez straha od nemogućih računa. Također čuvate i vrijednost svoje nekretnine jer je u gradovima s visokim postotkom ugrađenosti razdjelnika, kao što je Rijeka, tržišna vrijednost stana u zgradi s razdjelnicima 30-50% niža od istovrsnog stana u zgradi bez razdjelnika.

Ugovor o očitavanju ste možda potpisali na rok od 10g, no suvlasnicima koji nisu zadovoljni nitko ne može uskratiti pravo da isti raskinu. U slučaju zahtjeva ugrađivača za nekakvom odstetom, penalima ili sl. oni bi na sudu morali dokazati da trpe štetu u vidu velikog vlastitog početnog ulaganja i izgubljene buduće dobiti uslijed prijevremenog raskida ugovora- npr. da su vam razdjelnike poklonili ili prodali po značajno nižoj cijeni od tržišne, pa bi samo u tom slučaju mogli potraživati taj dio izgubljene dobiti. Ako ste razdjelnike platili, ništa vas osim korektivnog faktora ne sprječava da otkažete ugovor o očitanju razdjelnika. Korektivni faktor s 51% potpisa suvlasnika možete sami promijeniti u 1.

Ipak, preporučamo da je najbolje slijediti put Ivekovićeve, tj. prikupiti što je moguće više potpisa za otkaz ugovora o očitavanju razdjelnika, pa cijelu zgradu odjednom vratiti na stari način obračuna.
Veliki posao, ali u konačnici trud se isplati ako želite u svom stanu i u svojoj zgradi vratiti život dostojan čovjeka i spriječiti daljnje bacanje silnog novca u kamatarsku rupu bez dna. Eh, da, i ako želite sačuvati tržišnu vrijednost svog stana i cijele zgrade.

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s