O nama

Održana skupština udruge

14.1.2017.

14.siječnja 2017. održana je u Zagrebu izvanredna skupština Udruge za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline”.

Na skupštini su usvojene izmjene i dopune statuta i izabran novi upravni odbor.

Skupština je kao osobu ovlaštenu za zastupanje imenovala  glavnu tajnicu udruge Ljiljanu Mrkonjić.

Dotadašnji predsjednik udruge Ivica Džeba 25.listopada 2016. podnio je tijelima udruge pismenu i neopozivu ostavku na članstvo u udruzi.

 

listopad, 2016.

Udruga za zaštitu potrošača ‘Razdjelnici topline’ registrirana je u Zagrebu u listopadu 2016. sa ciljem organiziranja sadašnjih i budućih korisnika centralnih toplinskih sustava kako bismo bili zaštićeni od nepravde i nepotpunih ili neistinitih informacija o razdjelnicima topline.

Prilikom odlučivanja o ugradnji razdjelnika topline u naše zgrade, bili smo izvrgnuti nevjerojatnom pritisku, neistinama i prijetnjama kaznama kako bi se ostvarili pojedinačni interesi nekolicine privatnih tvrtki ugrađivača i s njima povezanih osoba, a sve pod krinkom “plaćanja prema potrošnji” i pravednosti.

Uzalud smo tražili dodatne informacije, ukazivali da sustav obračuna ima značajne manjkavosti i nelogičnosti te, na kraju, pokazali da  kompletno ulaganje na nivou zgrade nije ekonomski opravdano. Konačni argument, a što je većinu stanara i nagnalo da se ipak odluče za ugradnju, je prijetnja  visokim novčanima kaznama iz Zakona o  tržištu toplinske energije. Kaznama čiji predviđeni raspon nadmašuje kazne iz mnogih drugih zakona za znatno ozbiljnije prekršaje od odbijanja pristanka na ugradnju nekakvih uređaja koji ne predstavljaju  zakonite mjerne uređaje, a uz pomoć kojih se zadire u osnovna potrošačka prava – pravo na transparentnost u načinu obračuna potrošnje toplinske energije.

Prepoznali smo potrebu da se organiziramo i pokrenemo kako bismo spriječili nastavak ovog nasilja nad potrošačima.