IZ-Račun bez razdjelnika

Ovdje možete izračunati koliki bi vam bio račun kada bi se troškovi grijanja u cijeloj zgradi obračunavali po površini (tj. modelu 2EG) ili uz korektivni faktor 1. PRIPAZITE DA PRIJE UNOSA POJEDINIH IZNOSA U OBRAČUN DODATE PDV (iznos energije za grijanje  x1,25)! NA RAČUNU HEP-toplinarstva PDV je dodan na zbrojeni ukupan iznos (iznos potrošene energije za grijanje+ iznos energije za PTV tj. grijanje tople vode za kupanje+ iznosi za snagu + iznosi naknade= osnovica za PDV x 1,25).

Izračun je u testnoj fazi za grad Zagreb I korištenjem cijena koje su u primjeni od rujna 2014. godine (zadnje važeće).

S obzirom da testiramo funkcionalnost ovog modula, slobodno ostavite komentare kako bi mogli unaprijediti kalkulator.

4 misli o “IZ-Račun bez razdjelnika

 1. UKUPNA POTROŠNJA U LISTOPADU 2018. JE 28,100 MWH (20,896 GRIJANJE I 7.204 PTV). OČITANI IMPULSI NA RAZDJELNIKU SU 172.U OBRAČUNU JE ENERGIJA ZA GRIJANJE 517 KWH, A PTV 187 KWH, UKUPNO 704 KWH. šTO SE TIČE PTV-A, JASNO JE DA SE UKUPNI IZNOS DIJELI SA UKUPNIM ČLANOVIMA, PA MNOŽI SA BROJEM ČLANOVA NAŠEG STANA. ŠTO SE TIČE 517 KWH ZA GRIJANJE, NE RAZUMIJEM NIŠTA, KAKO SU 172 IMPULSA PRETVORENA U 517 KWH. 172 IMPULSA SU REZULTAT ŠTEDNJE, GRIJEMO SAMO DNEVNI BORAVAK I KUHINJU S BLAGOVAONICOM (MANJE OD 30 M2), I TO U PRAVILU NA 2. IMALI SMO SREĆU ŠTO JE PROŠLI MJESEC TOPLIJI OD PROSJEKA. OD KADA IMAMO RAZDJELNIKE, NISMO SE POŠTENO UGRIJALI.

  Liked by 1 person

  1. Poštovana,
   nažalost, nemoguće je u stvarnosti povući ikakvu vezu između vašeg broja impulsa i dodijeljenog vam broja kWh. Čak i da imate podatak o broju impulsa i dodijeljenih kWh za svaki stan u zgradi, (a te podatke s razlogom tvrtke koje naplaćuju očitavanje s razlogom skrivaju od potrošača), ne biste mogli ustanoviti kakva je veza odnosno pravilo između broja impulsa i broja naplaćenih kWh za grijanje prostora. To je zbog toga jer razdjelnici NISU MJERILA POTROŠNJE, ne mjere ništa, već paušalno procjenjuju, a te procjene su s greškama od 40% do preko 200%. Tako nastale anomalije “pegglaju” se pravilnikom koji vrijedi od listopada 2015. Pravilnik dozvoljava da se dio potrošenih kWh onim stanarima koji imaju veliki broj impulsa, (dio kWh koji bi im trebao biti dodijeljen prema %udjelu impulsa u ukupnom broju impulsa zgrade), prebaci na neke suvlasnike koji troše jako malo, kao što ste vi. Na koji način, kojim pravilom, kojim stanarima se prebacuje dio čije potrošnje, a kojim stanarima oduzima, ostaje potpuno nepoznato. Pravilnik ne obavezuje niti toplanu niti onog tko vam očitava razdjelnike da o tome obavijesti potrošače, tek znamo da se to događa svaki mjesec i u svakoj zgradi. Jedino što protiv toga možete učiniti jest prikupiti potpise u zgradi i otkazati model obračuna po razdjelnicima i vratiti se na stari model obračuna po m2. O tome smo već puno pisali. Obavezno pročitajte “10 činjenica o razdjelnicima koje trebate znati”.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s