10 najvažnijih činjenica o razdjelnicima koje morate znati:

1. RAZDJELNIK NIJE MJERNI UREĐAJ i ne mjeri osobnu potrošnju pojedinog potrošača.

Nema nikakve sličnosti niti mogućnosti usporedbe razdjelnika i zakonitih mjernih uređaja koje imate u svom stanu, kao što su brojilo za struju, vodu, plin ili vaga za vaganje.

Razlika je u tome što se brojilo za struju, vodomjer ili vaga baždare, kontroliraju i ovjeravaju markicom državnog zavoda za mjeriteljstvo, pa stoga 1kg robe mora biti točno 1 kg mjereno na bilo kojoj vagi koja ima pečat i markicu. Ako nije, možete se žaliti, a trgovac će platiti kaznu zbog zakidanja kupaca na neovjerenoj vagi. 1000l vode mjereno bilo kojim ovjerenim vodomjerom mora biti točno 1000 l i ako mjerite npr. posudom od 1 l.

Za razdjelnike to ne vrijedi. Oni NE MJERE, već paušalno procjenjuju usporedbom s potrošnjom ostalih susjeda u zgradi, i pri tome znatno griješe , a brojne vrste grešaka se zbrajaju i akumuliraju.
1. Razdjelnik nije mjerni uređaj
Razdjelnik može generirati prevelike račune ako npr. nije postavljen na ispravno mjesto na radijatoru, ako su u njega upisani pogrešni parametri (podaci o veličini i snazi radijatora), ako radijator nije jednake temperature na cijeloj površini radijatora, (jer razdjelnik mjeri temperaturu radijatora u samo jednoj točci), a najgora od svih je greška zbog smanjenog protoka vode kroz radijator, koja može iznositi 40% ili čak i više.

Zavisno od protoka griješi do 40 % traži pojašnjenje, dakle to je maksimalna greška u prosječnim radnim uvjetima, ona u slučajevima  protoka koji je značajno manji od idealnog – projektiranog može biti i preko 200%.

Rezultat navedenog je pojava  4,5 % abnormalnih računa koji prelaze ukupno instaliranu snagu radijatora. (prema priznanju direktora toplane u Rijeci)

Te račune toplinarstvo pravilnikom slobodno pegla, tj. toplana ima pravo smanjiti takve nemoguće račune na samo njima poznatu razinu bez znanja korisnika, i dio iznosa prebaciti na ostale suvlasnike u zgradi.

Na te račune se ne možete žaliti jer ne možete dokazati da ste zakinuti.

Zbog toga HEP i druge toplane i dalje, kao i prije, izdaju račune cijeloj zgradi prema očitanju KALORIMETRA u zajedničkoj kotlovnici. Do sada su se ti kWh toplinske energije raspoređivali jednako svakom stanaru prema kvadraturi stana. Sada se raspoređuju svakom stanaru različito, tako da poduzeće koje očitava razdjelnike očitan broj impulsa pretvori u broj kWh koje će dodijeliti svakom stanaru.

Impuls je bezdimenzionalna veličina, te registriran na razdjelniku topline nema jediničnu cijenu i pripadajući iznos energije. Cijena jednog impulsa promjenjiva je iz mjeseca u mjesec, jer ona ovisi o ukupnoj količini toplinske energije isporučene cijeloj zgradi i očitane na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici i ukupnom broju impulsa koji su očitani s radijatora u svim stambenim i poslovnim prostorima tog mjeseca, što znači da mu se cijena iz mjeseca u mjesec mijenja i nikako ne ovisi samo o vašoj potrošnji kao što vam je bilo prezentirano lažnom parolom “Plati koliko potrošiš”. Formula kojom se broj impulsa s radijatora pretvara u broj potrošenih kWh JE POSLOVNA TAJNA PODUZEĆA KOJE OČITAVA RAZDJELNIKE U ŠTO NEMATE UVID NITI UTJECAJ. Zato imate slabe šanse za uspjeh ako se HEP-u žalite da vam je izdao račun s prevelikim brojem kWh koje niste potrošili- jer će HEP odgovoriti da oni ne obračunavaju raspodjelu potrošnje unutar zgrade, već ste sami pristali na takvu raspodjelu putem razdjelnika za koje se zna da ne mjere vašu osobnu potrošnju, da ovisite o potrošnji susjeda, i da razdjelnici u procjenama griješe 40%.

Zbog toga se jedan dio (min 10% max 50%) potrošenih kWh energije po Pravilniku mora rasporediti po kvadraturi.
2. MOŽETE UTJECATI NA 25% IZNOSA RAČUNA- RAZDJELNICI SU NEISPLATIVI!

APSURD, toliki trošak, za što? Omjer koliki udio potrošenih kWh energije će se raspoređivati po kvadraturi (UPOV) može iznositi min 10% a max 50%, a po razdjelnicima (UR) se raspodjeljuje ostatak (max 90%, min 50%).

Što je veći postotak koji se raspodjeljuje po razdjelnicima veće su razlike između računa u stanovima sa sličnom potrošnjom, ali raste i broj nepravednih i nemogućih računa. Što je manji udio obračuna po razdjelnicima, na manji iznos računa možete uopće utjecati, pa razdjelnici postaju još neisplativiji i zapravo, potpuno besmisleni.

Omjer UR:UPOV suvlasnici mogu mijenjati svaki mjesec, odlukom suvlasnika za koju je potrebno prikupiti većinu potpisa  suvlasnika računajući po suvlasničkim udjelima.
2. možete utjecati na 25% iznosa računa

 

3. KOREKTIVNI FAKTOR, jest sredstvo prisile “neposlušnih” stanara da ugrade razdjelnike.

Korektivni faktor Vas uz poziciju Žrtve, stavlja u poziciju nasilnika, jer njime dis3. korektivni faktorkriminirate svoje susjede. 51% potpisa stanara je potrebno za odluku da se u zgradu uvede KF=1 i time suvlasnicima da sloboda da odluče žele li naplatu po kvadraturi, kao prije, ili žele zadržati obračun po razdjelnicima.

Za izmjenu KF u 1 potrebna je većina suvlasničkih glasova -51%. 51% suvlasnika također može odlučiti da se cijela zgrada vrati na stari način obračuna po m2.

51% suvlasnika u bilo kojem trenutku može izabrati novog predstavnika stanara, te sklopiti novi međuvlasnički ugovor i uzeti novog upravitelja zgrade.

4. TERMODINAMIČKA CJELINA JE ZGRADA, NE POJEDINI STAN.

Između stanova i katova zgrade nema posebne toplinske izolacije. Zgrada je projektirana sa sustavom zajedničkog grijanja u kojem je zamišljeno da će se svi stanovi jednako i istovremeno grijati, pri čemu je potrebno da se toplina4. termodinamička cjelina je zgrada akumulira u zidovima unutar zgrade i jednoliko širi unutar zgrade. Nemoguće je da se jedan stan ne grije uopće pa da ima temperaturu vanjskog zraka od npr. -10*C, ako se stanovi oko njega griju na +24*C. Toplina će se uvijek širiti kroz zidove i stropove s težnjom da se temperature u oba ta stana izjednače. Tako će susjed koji je sve radijatore zatvorio do kraja “krasti” toplinu svojim susjedima, koji će onda dobiti visoke račune, a uz to će živjeti u stalno hladnom prostoru, jer snaga vaših radijatora nije projektirana da grije i vaš i susjedov stan. Zbog pothlađenosti zidova javit će se u stanu vlaga i plijesni.

 

5. RAZDJELNICI NIŠTA NE ŠTEDE, dapače, uludo bacate svoj novac.

JL naslovnica Razdjelnici su neisplativi_n copy

Studija Ekonomskog instituta u Zagrebu u travnju 2017.  dokazala je da ugradnja razdjelnika izaziva toliko visoke troškove, da suvlasnici u 10 godina, koliko je životni vijek te opreme, ne mogu vratiti niti početno uložen novac.

Nakon garantnog roka potrebno je plaćati troškove popravaka i održavanja sustava, a nakon 10 godina trebat će cijelu inicijalnu investiciju ponoviti.

Da, dobro ste pročitali! Nakon 10 godina istrošena oprema baca se u smeće i treba sve platiti novo ispočetka . Slične rezultate pokazale su studije u Švedskoj i Finskoj. Zbog toga se razdjelnici u Švedskoj ni u Finskoj uopće ne mogu ugrađivati. U zaključcima Švedske studije se kaže: “Osim što je ugradnja razdjelnika ekonomski potpuno neisplativa, oni izazivaju i socijalne nepravde, jer najviše pogađaju ugrožene i siromašne skupine stanovništva, a to Švedska kao socijalna država ne smije dopustiti”.

Štede termoventili na radijatorima (Dinamički sustav grijanja) koji automatski zatvaraju dotok vruće vode u radijator ako je senzor u glavi ventila izmjerio temp. zraka u prostoriji veću od prednamještene. Ako vam je ventil na 5, to je temp od 24C. Nitko neće zagrijavati sobu na 28 uz termoventile, jer ne može.

5. razdjelnici ništa ne štede

Utjecaj razdjelnika na smanjenje potrošnje cijele zgrade je psihološkim pritiskom na stanare da iz straha od nemogućih računa zatvaraju ventile. No zbog toga što je susjed u jednom stanu zatvorio radijatore, onaj drugi plaćat će znatno više.

Kada se jedan stan u zgradi ne grije, naravno da će okolni stanovi morati jače grijati da bi postigli temperaturu ugode. Tako će susjedi stanara koji je tobože uštedio tako što svoj stan ne grije potrošiti puno više energije za grijanje i novca. U konačnici sami razdjelnici tako mogu doprinijeti smanjenju potrošnje energije cijele zgrade za jedva 3-4%, ali uz cijenu visokih troškova razdjelnika i velikih materijalnih šteta na nekretnini i zdravlju stanara.

Laž je da ćete s razdjelnicima uštedjeti.
5..druga slika

6. MOGUĆNOST MANIPULACIJE RAZDJELNICIMA

Čudite se svom susjedu koji brani razdjelnike kao medvjedica mlade jer “sada ima upola manji račun nego prije” i tvrdi da je njemu u stanu baš ugodno i toplo iako mu razdjelnici i u prosincu i siječnju pokazuju samo nule i jedini on u cijeloj zgradi nije kupio električnu grijalicu i klima uređaj s najvećom snagom grijanja?

A da nije riječ o nekom medicinskom fenomenu uvjerili ste se kada ste vidjeli susjeda kako neki dan, kada je vani bilo +17 šeće psa odjeven u toplu jaknu i s kapom na glavi, a i pekinezeru je obukao ručno ispleteni kaputić.Old man small dog.jpglopov.png

Iza zatvorenih vrata stanova samo mašta je granica, a mogućnost manipulacije je često i razlog zašto pojedinci strastveno brane razdjelnike.

Da,da, manipulacije razdjelnicima su moguće i događaju se svakodnevno, a njihov broj u zgradi , (na štetu ostalih susjeda), raste s brojem sezona koliko je naplata po razdjelnicima na snazi. Nažalost, tu opet ne možete kao pojedinac i potrošač ništa, jer je te manipulacije teško dokazati ako nemate svakodnevnog pristupa u nečiji privatan stan i istovremeni pristup serveru ugrađivača razdjelnika. “Glas Slavonije” u prosincu 2016. navodi da je namještanje parametara u razdjelniku osobama ovlaštenim za potpis ugovora služio pojedinim ugrađivačima kao jedan od načina “lobiranja” za ugradnju razdjelnika .
7. KAKO JE TO MOGUĆE?

Odgovor je, titular vlasništva nekretnina na zapadu je dijametralno suprotan vlasništvu u Hrvatskoj. Gotovo 90% stanara kod nas živi u vlastitim stanovima, dok su na zapadu vlasnici čitavih zgrada rentijeri, banke i građevinski lobi koji u takvoj zgradi stanove iznajmljuju najmoprimcima-podstanarima. (u Njemačkoj 70% stanara u višestambenim zgradama su najmoprimci).

Rentijer ima interes izbjeći ili smanjiti trošak grijanja apartmana koji  mu je privremeno prazan. K tome u Njemačkoj su npr. rašireni razdjelnici koji koštaju samo 1-3 eura i za koje se ne plaća očitavanje, naspram skupih , elektronskih od 65 eura koji su u RH zakonom obavezni.

To je moguće upotrebom indirektne procjene razdjelnikom, jer se trošak grijanja praznog stana, raspodjeljuje na ostale stanove. Znajući to, dobro uređene zemlje, recimo Njemačka, propisuju  zakonom da 30-50% troška potrošene energije mora biti obračunato po m2, štiteći time najmoprimce. Dakle, moguće je zato što rentijeri, banke, građevinski lobi, to žele, kako bilo, zakonska obaveza ugradnje na zapadu ne postoji…..Preporuka EU jest da se razdjelnici ne ugrađuju u zgrade u kojima u jednom od stanova živi i vlasnik.

RAZDJELNICI – SVIJET

  NJEMAČKA HRVATSKA
 
VLASNIŠTVO ZGRADE STANOVI
UDIO VLASNIŠTVA 30% 88%
UDIO PODSTANARA 70% 12%
INTERES VLASNIKA SMANJITI TROŠKOVE ŽIVJETI KOMFORNO
Tko snosi troškove razdjelnika? Vlasnik zgrade Suvlasnik-korisnik
Tko koristi stan? Najmoprimac-podstanar Suvlasnik-korisnik
Obračun grijanja GODIŠNJE MJESEČNO
Plaćanje grijanja Pretplatne rate-mjesečno-dvomjesečno Mjesečni obračun
Rješavanje problema razdjelnika
Nemogući računi Obaveznih 30-50% po m2, godišnji obračun „PEGLANJE TOPLINARA“
Način obračuna Obaveznih 30-50% po m2 Min 10% po m2,

moguće i 100% po razdjelnicima uz 100% potpisa

TERMODINAMIČKI TRANSFER Ugovorom o najmu stana podstanar je obavezan u stanu grijati na min 19C Ne možete kontrolirati susjede
Vlaga i plijesni zbog negrijanja Vlasnik može uvijek ući u stan, pa i otkazati ugovor o najmu ako ga podstanar ne koristi sukladno ugovoru Ne može nitko ući u tuđi stan bez sudskog naloga
Nepovoljan položaj pojedinih stanova Niža cijena najma Rušenje vrijednosti cijele nekretnine
Mogućnost manipulacija? Smanjena jer:

1.     Namještanje parametara ne dolazi u obzir jer jedino vlasnik ugovara ugradnju razdjelnika za SVE stanove

2.     Podstanari se u stanu kraće zadržavaju- manipulacija iziskuje vrijeme

3.     Mogućnost kontrole vlasnika i otkaza ugovora onajmu

Velike mogućnosti manipulacija- to češće i brojnije što su razdjelnici dulje u upotrebi
Zakonodavstvo
Razdjelnici: „ISPARIVAČI“ OD 1-3 EURO Obavezni su elektronski od 65 EURA
Zakonodavac: Preporuka Bundestaga da se elektronski ne ugrađuju zbog neisplativosti Kazna od 10.000-50.000 Kn za neugradnju elektronskih razdjelnika

 

8. KRŠENJE USTAVA I ZAKONA O OBAVEZNIM ODNOSIMA?

Odredba ZTTE, zakona o tržištu toplinske energije , kojom se građane za neugradnju razdjelnika kažnjava sa 10.000 do 50.000 kuna protuzakonita je i protuustavna, njome su ograničena vlasnička i osobna prava potrošača, koja se mogu ograničiti samo da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te javni poredak, moral i zdravlje,te u slučaju neposredne ratne opasnosti.

Ne postoji nijedan sličan primjer da se potrošače zakonom prisiljava da kupuju proizvod ili uslugu koje ne smatraju dobrim, korisnim,  za koje nemaju potrebe ili novca da ih kupe.

SLOBODA TRŽIŠTA I NEDODIRLJIVOST PRIVATNOG VLASNIŠTVA premise su kapitalističkog društva, a tržište se samo regulira zakonom ponude i potražnje.

Ako je nešto (razdjelnici) dobar proizvod koji će potrošačima omogućiti uštedu, tada će potrošači sami pohrliti da ga kupe,  i nikakv zakon i prisila nisu potrebni, zar ne?

Neugradnjom razdjelnika se ne ugrožava javni poredak, društvena disciplina i društvene vrijednosti. “Ovolikim kaznama se teško udara na dostojanstvo te u ponižavajući odnos stavljaju umirovljenici i siromašni građani općenito”.

Odredbama ZTTE, teško su derogirani duh i slovo Ustava i Zakona o obaveznim odnosima, npr. “Jednakost činidbe”. Zakon je nezakonit također, jer bi po zakonu, na samo zamišljenom tržištu toplinske energije, kojeg zapravo nema, proizvođač energije trebao imati ugovor s distributerom, distributer s opskrbljivačem, ovaj s kupcem, a kupac s krajnjim potrošačem. Međutim, na postojećem tržištu su proizvođač, distributer, opskrbljivač i kupac jedan te isti pravni subjekt, primjerice HEP-Toplinarstvo ili Energo, što je pravno neodrživo.

U ladicama Ustavnog suda skuplja  prašinu nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Vrijeme, kao što znamo prolazi, a osnovno ljudsko pravo na Pravorijek je grubo prekršeno.
9. STAN MORA BITI ZAGRIJAN

Njemački građevinski stručnjak Heinrich Gernot, voditelj Instituta Bochum za procjenu stanja zgrada kaže: “Zbog slabijega grijanja zidovi postaju hladni i vlažni, a to je idealan okoliš za plijesan”, objasnio je.

On misli da sobna temperatura ne bi smjela biti niža od 21 stupanj dok vas ugrađivači razdjelnika i  toplinari Vas uče da spavaće sobe hladite na 16 stupnjeva.

(Pogledajte samo upute za korisnike ugrađivača razdjelnika, pa i toplinara: kao «idealna» temperatura spavaće sobe navodi se 16-18*C)

9. plijesni

Važna su tri faktora u stanu: temperatura zida, temperatura zraka  u stanu i vlaga u zraku.

Važni su sva tri, ali kritični faktor je temperatura zida, ona, ako zatvorite radijatore postepeno pada,  a kada grijanje  ponovo uključite, temperatura zraka raste daleko brže nego temperature zida, zid ostaje hladan i na najhladnijim mjestima dolazi do kondenzacije, orošavanja i pojave plijesni…..

Kako zagrijavanjem stana smanjujete postotak vlage u zraku, isto tako, izostankom grijanja  i smanjenim provjetravanjem prostorije povećavate postotak vlage u stambenom prostoru. (plastična stolarija pogoršat će problem)

Normalna vlažnost zraka u prostoriji tijekom zime trebala bi biti između 35 i 50%. Kako treba paziti da ne bude manja od toga, tako je važno paziti i da ne bude prevelika jer kao takva može izazvati razvitak grinja i mikroorganizama što potiče razvoj plijesni, gljivica i bakterija…

Točka rosišta je stanje vlažnosti i temperature kada vodena para iz plinovitog prelazi u tekuće stanje . Ako znamo temperaturu i vlažnost prostora te temperaturu površine ,(zida ili stakla), možemo lako odrediti stupanj rizika nastanka kondenzacije a time stvaranje uvjeta za nastanak plijesni.

Pothlađeni stanovi su nezdravi za život i opasni po zdravlje ukućana, osobito male djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Jedini način da izliječite takvu zgradu u kojoj se pojavila vlaga i plijesan jest isušivanje zidova ponovnim zagrijavanjem zgrade na +22-24C, i cijelim nizom skupih dezinfekcija.

SPIRALA SMRTONOSNOG ZAHLAĐENJA: jest pojava  da jedan pothlađeni stan, uslijed obračuna razdjenicima  prisiljava vlasnike susjednih stanova da i oni zatvore većinu svojih radijatora, dijelom zbog povećanih , često i nemogućih računa uz istovremenu nemogućnost postizanja ugodne, željene temperature prostora. Tako je u zgradi iz mjeseca u mjesec sve veći broj nedovoljno zagrijanih i pothlađenih stanova, a to onda ide poput domina koje ruše jedna drugu,  sve dok ubrzo  ne dovede do: potpunog urušavanja sustava zajedničkog centralnog grijanja u zgradi,  velike štete na nekretnini uslijed pojave vlage i plijesni, snižene kvalitete života stanara, narušavanje zdravlja ukućana, te u konačnici rušenja tržišne vrijednosti cijele nekretnine. To najbolje znaju vlasnici stanova s centralnim grijanjem i razdjelnicima u Rijeci, gdje su razdjelnici ugrađeni u 80% od ukupnog broja 10.005 stanova, a vrijednost im je po m2 i za 30-50% niža nego sličnim stanovima bez centralnog i razdjelnika na istoj lokaciji.
10. ZAKLJUČAK:

Cilj treba biti razvoj toplinarskog sustava kao najekološkijeg, najsigurnijeg i po m2 najjeftinijeg načina grijanja zgrada, koji može postojati samo i jedino  kao zajednička komunalna djelatnost radi dobrobiti građanstva,  a ne radi prikupljanja profita privatnih poduzeća. Baš tako je sustav  zamišljen nekada, a i danas jest i u kapitalističkim sustavima zapadnih zemalja EU. Država u demokraciji baš zato i postoji. Nažalost, čini se da je interesni lobi u sprezi s korumpiranim političarima  odlučio uništiti sustav zajedničkog centralnog grijanja, stalnim poskupljenjima, uvođenjem neodrživog, nepravednog, protuustavnog i protuzakonitog, ZTTE, zakona o tržištu toplinske energije.

Nemarom je ostavljena mala rupa u zakonu, jedini način na koji se u okviru lošeg postojećeg zakona možemo suprotstaviti pljački, prijevari i poniženju.

Promjena korektivnog faktora u vrijednost 1, stanarima ostavlja mogućnost slobodnog izbora, mogućnost koja je grubo prekršena zakonskom prisilom na ugradnju Razdjelnika, štetnog, beskorisnog, nametnutog uređaja, za koji propaganda lažljivo tvrdi da je dio Dinamičkog sustava grijanja koji doista smanjuje toplinsku potrošnju.

Ne, razdjelnik je samo parazit na dinamičkom sustavu, trakavica koja prazni naše novčanike.

Zašto su nas na to prisilili?

Odgovor je u priopćenju dao glasnogovornik tadašnjeg ministra Ivana Vrdoljaka: “Da se potakne tržište razdjelnicima“……
Ne Razdjelnicima https://www.facebook.com/nerazdjelnicima/