Čikotić: Mijenjat će se zakon za razdjelnike topline

Udruga za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline” , zajedno s predstavnicima potrošačkih udruga  ROZP i “Energovi pingvini”, sudjelovala je 25.11.2016. na sastanku s državnim dužnosnicima iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Iako   veoma zadovoljni što smo kao predstavnici udruga koje zastupaju potrošače  napokon dobili priliku prenijeti poruke mnoštva nezdovoljnih građana koji su zakinuti naprečac donešenim Zakonom o tržištu toplinske energije, koji je 2013. godine donijela bivša Vlada RH, tražili smo i da Vlada RH  hitno Saboru RH iznese prijedlog izmjena postojećeg Zakona o tržištu toplinske energije.

Iznijeli smo naš stav da je  taj Zakon  loš i ne štiti interese hrvatskih građana. Smatramo da je ZTTE donesen nepromišljeno, bez adekvatne pripreme i javne rasprave, a Direktiva 2012/27 EU, implementirana potpuno pogrešno, bez potrebnih studija tehničke izvodljivosti i ekonomske isplativosti ulaganja, čime je 170.000 hrvatskih obitelji teško oštećeno,  što je u konačnici  i rezultiralo brojnim zahtjevima za ocjenu zakonitosti i ustavnosti toga Zakona upućenih Ustavnom sudu RH.

Neke od tih tužbi podnijeli su i naši članovi.

Naša udruga traži da se provede revizija ZTTE uz potrebne analize tehničke izvodljivosti i financijske isplativosti ulaganja, kako bi se potrošači zaštitili od daljnje štete.  Tražimo da se, izmeđuostalog, ukine zakonska obaveza ugradnje razdjelnika topline, a HEP-toplinarstvo , Energo i drugi distributeri  komunalne usluge centralnog grijanja koje se sada naziva KUPCIMA, vrate pod nadzor HERA-e.

U odgovoru na naše primjedbe, državni tajnik Ante Čikotić izjavio je :

‘Razdjelnici topline su jedna od prioritetnih tema, to je gorući problem u toplinarstvu. Kako bi iznašli najkvalitetnije rješenje, ključno je da uz osiguranje svih ulaznih podataka, stručnih pravnih i ekonomskih podloga, razgovaramo sa svim dionicima procesa i zainteresiranim stranama'”, rekao je državni tajnik Ante Čikotić naglasivši kako je jasno da postoje određeni nedostaci na razini sustava te je u području toplinarstva potrebno izmijeniti zakonodavni okvir.

Državni tajnik Čikotić poručio je kako će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ići u izmjene postojećeg zakonodavnog okvira.

http://mzoip.hr/hr/ministarstvo/vijesti/drzavni-tajnik-cikotic-s-predstavnicima-udruga-za-zastitu-potrosaca-o-problematici-razdjelnika-topline.html


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s