AUDIO: OTKUD PRAVO DA SE POTROŠAČU IZMIJENI RAČUN ZA GRIJANJE A DA POTROŠAČ TO – NE ZNA? KAKO PROMIJENITI KOREKTIVNI FAKTOR?

Može li ovlašteni predstavnik bez znanja suvlasnika donijeti odluku o izmjeni korektivnog faktora  i omjera naplate po površini odnosno razdjelnicima?

Odgovore na ta i još mnoga druga pitanja o razdjelnicima topline poslušajte u audio-zapisu radio-emisije Hrvatskog radija 2 “Svi smo mi potrošači”.


4 misli o “AUDIO: OTKUD PRAVO DA SE POTROŠAČU IZMIJENI RAČUN ZA GRIJANJE A DA POTROŠAČ TO – NE ZNA? KAKO PROMIJENITI KOREKTIVNI FAKTOR?

 1. Kod nas predstavnik stanara( neznam tko,na temelju čega se sad zove ovlaštena osoba) može sve jer ne govori nikome ništa,nemamo sastanke. Jednostavno svoje poltrone,one koji ne znaju šta potpisuju poziva telefonom kod sebe u stan za potpis. Oni su van zakona,uzimaju velike ovlasti,čast pojedincima. Dok se to ne uredi mi pojedini ne možemo ništa,a znamo sve šta i kako ,ali kad je netko 15 i više godina kao predstavnik i ne da se smijeniti,prijeti ljudima policijom,o čemu pričati.

  Sviđa mi se

  1. Predstavnik suvlasnika izabran je od suvlasnika s 51% glasova, te ga suvlasnici s istim postotkom glasova uvijek mogu smijeniti, i bez obrazloženja. Predstavnik se je u svom radu dužan držati zakona, naročito Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Uredbe o upravljanju zgradama i Međuvlasničkog ugovora. Za sve svoje postupke predstavnik je odgovoran suvlasnicima. Za svaki postupak, potpisani ugovor, mora imati potpisnu listu s potpisima stanara koju je na zahtjev bilokojeg od suvlasnika dužan predočiti. Ukoliko se predstavnik ogluši o zahtjev suvlasnika da predoči potrebne dokumente o svom radu: npr. ugovore, potpisne liste itd. suvlasnici ga u bilokojem trenutku mogu smijeniti i izabrati drugoga, a u slučaju teže ogijehe o odredbe Međuvlasničkog ugovora ili važećih zakona, svaki od suvlasnik može protiv njega podnijeti tužbu ili čak kaznenu prijavu, npr. u slučajevima krivotvotvorenja potpisa stanara ili neovlaštnog trošenja novca iz pričuve.

   Sviđa mi se

  2. Predstavnik suvlasnika je po zakonu 100% odgovoran suvlasnicima za sve svoje postupke. Po zakonu, upravitelj je bio dužan uopzoriti suvlasnike da kod svake promjene predstavnika moraju izmijeniti i međuvlasnički ugovor.
   Upravitelj je po zakonu dužan najkasnije do 31. ožujka tekuće godine svim suvlasnicima dostaviti sažet izvjštaj o prihodima i rashodima pričuve za prethodnu godinu, a predsttavniku suvlasnika dostaviti tkzv. “analitičku karticu prihoda i rashoda” pričuve za prethodnu godinu. Predstavnik stanara ne može bez potpisa 51% suvlasnika niti odlučiti o nekim značajnijim troškovima, osim ako nije u međuvlasničkom ugovoru izričito navedeno drugačije. (obično je odluka preddtavnika limitirana na neki novčani iznos, npr. n kn )
   Kada se radi o poslovima izvanredne uprave- a zakon propisuje koji su to: prodaja, iznajmljivanje zajedničkih prostora i uređaja zgrade na period dulji od 12 mjeseci, potreban je pismeni pristanak 100% suvlasnika.
   U međuvlasničkom ugovoru obavezno stoji navedeno: 1. tko su sve suvlasnici, (to su samo one osobe čija imena su upisana u zemljišne knjige/ gruntovnicu da su suvlasnici stanova i poslovnih prostora unutar 1 zgrade)i koliki je pojedinačni udio svakog suvlasnika 2. što čini zajedničke dijelove i uređaje zgrade 3. ime, prezime i oib prestavnika suvlasnika 4. visina pričuve i koji se sve troškovi iz pričuve nsmiruju 5. okviri ovlasti predstavnika suvlasnika i visina njegove nagrade, način izvještavanja ostalih suvlasnika o radu predstavnika 6. druge važne odluke- npr. postotak prikupljenih glasova potrebnih za odlučivanje o raznim poslovima redovne uprave: npr. postotak glasova koji je potrebno prikupiti za donošenje odluke o podizanju kredita

   Prikupljanjem 51% potpisa suvlasnici predstavnika mogu u bilokojem trenutku smijeniti i izabrati drugog predstavnika, smanjiti ili povećati pričuvu, donijeti drugačiji međuvlasnicki ugovor ili promijeniti upravitelja zgrade. Za to nije potrebno nikakvo posebno obrazloženje. Za prikupljanje potpisa nije propisan nikakav rok: možete za jednu svrhu potpise prikupljati kolikogod dugo treba.

   Problem je suvlasnika što općenito nisu upoznati sa svojim pravima, te puštaju da netko iskorištava njihovo neznanje ili inerciju.
   Zahtijevajte od svog predstavnika (i upravitelja!!), da vam podnese račune o svom radu, a ako niste zadovoljni, smijenite ga na gore opisan način.
   U slučaju da je i samo 1 suvlasnik nezadovoljan npr. radom upravitelja, on može u sudskom postupku tražiti razriješenje upravitelja. (često u slučajevima neriješenih vlasničkih odnosa kada zbog toga nije moguće utvrditi suvlasnike i suvlasničke dijelove, pa niti prikupiti potrebnih 50,1% potpisa)

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s