Studija instituta “Hrvoje Požar” – tajna

STUDIJA O RAZDJELNICIMA TOPLINE KOJU JE IZRADIO ENERGETSKI INSTITUT “HRVOJE POŽAR”

Prema dogovoru postignutom na radnoj skupini za razdjelnike, koju je osnovao ministar gospodarstva Panenić, Energetski institut “Hrvoje Požar” u lipnju 2016. je izradio  studiju pod nazivom “Analiza implementacije Direktive o energetskoj učinkovitosti u dijelu mjerenja u sustavima daljinskog grijanja”.

Udruga za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline” uputila je ministarstvu zahtjev da javno objavi studiju na web stranicama Ministarstva gospodarstva , pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama. Zatražili smo da studiju ili objave na web stranicama Ministarstva gospodarstva ili da ju dostave našoj udruzi  na uvid kako bi se dalje distribuirala članovima udruge i  svoj ostaloj zainteresiranoj javnosti. Do danas, nema niti odgovora od ministra, niti je studija dostupna javnosti, distribuira se isključivo privatnim kanalima, pa se i novinari i političari pozivaju na  navodne zaključke studije, ali građani to nigdje ne mogu provjeriti. Na taj način studija se zlorabi u marketinške svrhe i daljnju propagandu ugradnje razdjelnika te na taj način pomaže nepoštena poslovna praksa i neistinito oglašavanje.

Udruga ovakvo ponašanje Ministarstva gospodarstva smatra nedopustivim jer su tu studiju platili građani Republike Hrvatske i ona će zacijelo igrati važnu ulogu u rješavanju problema s razdjelnicima topline. Stoga građani moraju moći pročitati što u toj studiji piše kako bi bili pravodobno, potpuno i točno informirani te da mogu pravovremeno reagirati ako budu smatrali da nešto u studiji nije korektno istraženo ili ocijenjeno.

Imali smo priliku pročitati studiju i  prava istina je da je studija otkrila mnoge nedostatke sustava razdjelnika, jedan od važnijih je da razdjelnici ne mogu izmjeriti osobnu potrošnju građana, ne podliježu nikakvoj kontroli ni umjeravanju.

Cijeli postupak uvođenja razdjelnika topline pratila je netransparentnost ,  nepoštena poslovna praksa i lažno oglašavanje i to treba svakako u budućnosti spriječiti.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s